3. tammikuuta 2019

Kirjaan kaikki tulomme ja menomme Exceliin


Aloitin puolitoista vuotta sitten tavan, joka on muotoutunut luontevaksi rutiiniksi ja käteväksi taloudenpidon keinoksi. Kirjaan taloutemme kaikki kulut ja menot Excel-taulukkoon.

Kun olen joskus maininnut menetelmästä tutuille, monet ovat olleet ihan ihmeissään ja todenneet, että tuohonhan menee varmasti ihan älyttömästi aikaa. Mielestäni taulukointi ei ole kuitenkaan ollut tippaakaan vaivalloista, enkä uhraa sille arjessa paljonkaan ajatuksia. Välillä menee kaksikin viikkoa, etten muista päivittää talouslaskelmaa, mutta ei se ole mitään haitannut: koska valtaosa menoista on perus ruokakauppaa ja laskuja, muutamien oudoilla nimillä olevien maksujen alkuperän saa yleensä muisteltua hinnan perusteella vähintään, kun yhdistämme miehen kanssa aivonystyrämme.

On kuitenkin myönnettävä, että Excelin ylläpitoa helpottaa huomattavasti pari seikkaa. Ensinnäkin maksamme kaikki ostokset kortilla, joten kuiteista ja käteisostoksista ei tarvitse pitää kirjaa. Kaikki rahavirrat näkyvät tilitiedoissa. Toisekseen meillä on yhteiset rahat, eli sekä minä että mieheni maksamme ostokset yhteistililtämme. Meillä on myös vain kaksi käyttötiliä: toinen on OP:n päätilimme, toinen S-tili ruokaostoksiin, auton tankkaukseen ja muuhun bonusten kerryttämiseen. Meillä on toki myös muita tilejä, kuten asuntosäästötili ja molempien henkilökohtaiset tilit, mutta koska niistä raha ei juurikaan liiku, pärjää Excel-taulukkoa päivittäessä kahden tilin tarkastelulla.


Taulukoin erilleen tulot (vakioina mm. opinto- ja asumistuet) sekä menot. Tulonlähteitä on sen verran vähän (heh), että ne ovat kaikki samassa listassa, mutta menot olen jaotellut erillisiin osioihin tarkastelun helpottamiseksi. Meillä omat osionsa muodostavat vuokra, ruoka, laskut, liikkuminen, lahjoitus/säästö sekä muu. Muu-osion jaan vähän kuukaudesta riippuen vielä alakategorioihin, kuten ulkona syömiseen ja näin joulun aikaan joululahjakuluihin. Myös koiran kuluihin teen oman kategorian niinä kuukausina, kun hauvaan rahaa menee (tilaamme esimerkiksi ruoan isoissa säkeissä, joten joinain kuukausina kuluja ei tule). Kategoriat voivat kuitenkin olla mitä vain, mihin rahaa säännöllisesti menee. Sitten vain merkitsen kännykän sovelluksesta menot oikeisiin kohtiin: toiseen sarakkeeseen rahamäärän, toiseen lyhyen selitteen ostoksesta, tyyliä "auton korjaus", "Fortum" tai "hampurilaiset".

Suosittelen taulukointia, edes joksikin aikaa, jokaiselle, joka haluaa selvittää tarkemmin, mihin rahat kuluvat. Aioin itsekin alunperin vain testata taulukointia ja kartoittaa lyhytaikaisesti esimerkiksi ruokakulujemme määrää, mutta Excelin täyttö on ollut omalla tutulla systeemillä niin simppeliä, etten keksi enää mitään syytä, miksen jatkaisi sitä. Sitä paitsi ainakin meillä kuukausittainen kulutus ja myös tulot heittelevät aika paljonkin kuukaudesta toiseen, joten pitkäaikainen taulukointi mahdollistaa esimerkiksi vuosittaisen taloudenpidon kokonaisuuden hahmottamisen. Myös säästäminen ja menojen karsiminen on paljon helpompaa, kun tietää konkreettisesti, että meillä meni tässä kuussa 42,60 euroa ulkona syömiseen tai että ruokakauppa halkaisi budjetista 310 euroa. Jos normiarjen kuluja ei tiedä, on hankalaa myöskään asettaa selviä tavoitteita säästämiselle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti