24. helmikuuta 2019

Pääruokana tällä viikolla

Tykkään katsella aina silloin tällöin YouTubesta ihmisten "mitä söin tänään" -videoita. Kiinnostavimpia ovat mielestäni aina lounaat ja päivälliset, koska etsiskelen jatkuvasti inspiraatiota resepteihin ja uusiin ruokalajeihin, joita kokeilla kotikeittiössä. Aamu-, väli- ja iltapaloille tuntuu helpommalta kehitellä vaihtelua ihan itse. Tällä viikolla päätinkin listata ylös kaikki syömäni lämpimät ateriat. Syömisten suhteen viikko oli mielestäni aika perus: useamman päivän kestäviä arkiruokia, kasvis- ja lihavaihtoehtoja sekaisin sekä yksi syöty ateria muualla kuin kotona.


Söin seitsemässä päivässä yhteensä seitsemää eri ruokalajia lounaiksi ja päivällisiksi. Viikko lähti maanantaina käyntiin ruoanlaiton merkeissä, kun kokkasin heti aamusta ison vuoallisen perinteistä liha-makaronilaatikkoa. Siitä riittikin syötävää kolmeksi päiväksi. Lisäksi maanantaina ja tiistaina tarjolla oli jo edellisviikolla kokattua hernekeittoa. Tein vasta toista kertaa hernekeittoa itse kuivista herneistä säilyketölkkiversion sijaan, joten sopasta tuli varsin paksua. Ihan hyvältä se kuitenkin maistui hapankorpun kaverina. Keskiviikkona keittolinja jatkui ihanalla peruna-porkkana-bataattisosekeitolla, jota söimme valkosipulipatongin kera. Sosekeitossa oli tarpeeksi syötävää kahdelle päivälliselle.

Torstaina menin jo päiväseltään siskon kyydillä vanhempieni luokse kyläilemään. Samalla reissulla haimme kiinalaista take awayta, jota popsimme äidin ja siskon kanssa kolmistaan lounaaksi. Jaoimme yhdessä kaksi annosta: toisessa oli riisin lisäksi muun muassa kanaa ja ananasta, toisessa naudanlihaa ja kasviksia. Kiinalainen on vakiintunut ateriaksemme näillä arkivierailuilla, jolloin äiti tulee suoraan töistä kotiin ja isä ei ole vielä paikalla. Viikonloppuvisiiteillä saammekin sitten yleensä nauttia isän herkullisista kokkauksista.


Perjantaihin mennessä kaikki aiemmat ruoat olivat huvenneet jääkaapista parempiin suihin, joten valmistin sekä lounaan että päivällisen. Kasvisruoaksi valikoitui pinaattipasta, jonka ohjeen olenkin jakanut täällä blogissa jo aiemmin. Tällä kertaa viikon menu sattui melko keitto- ja vuokaruokapainotteiseksi, joten raikas pastakastike oli kivaa vaihtelua loppuviikolle. Pinaattipastasta riitti lounaaksi vielä sunnuntainakin. Toinen perjantain kokkauksista oli nacho-kanavuoka. Emme olleet tehneet sitä pitkään aikaan, joten ajattelimme, että viikonlopun kynnyksellä voi vähän herkutella. Nachoja, salsaa ja reilusti juustoa sisältävä vuoka ei totisesti ole mikään terveyspommi, mutta maukas ja täyttävä ateria kylläkin. Nacho-kanavuokaa söimme kahtena päivällisenä.


Lauantaina kävimme tuttuun tyyliin kaupassa tekemässä koko tulevan viikon ruokaostokset. Oli mukavaa saada taas kaapit täyteen ja täydennystä erityisesti tyhjyyttään ammottavaan hedelmäkoriin. Ylipäätään olin kauppareissusta innoissani, koska olin löytänyt viikon aikana pari uutta reseptiä testiin. Sunnuntaina toteutinkin toisen uusista ruokaideoista eli kasvislasagnen. Sain inspiraatiota ruokaan tästä vegaanisesta kasvislasagnesta, mutta muokkasin reseptiä reilusti simppelimpään ja meidän keittiöömme sopivampaan muotoon. Sisällytin kasvistäytteeseen ainoastaan ohjeessa mainitut parsakaalit, porkkanat ja sipulin sekä lisäsin pari kerrosta siivutettuja tomaatteja. Mielestäni edes jonkinlainen tomaattikastiketta imitoiva elementtikin on nimittäin kiva säilyttää lasagnessa.

Yritin korvata vegaanisen valkokastikkeen voi-maito-vehnäjauho-juustoraaste -versiolla tämän ohjeen mukaan, mutta ilmeisesti olisi pitänyt katsoa video pelkän ohjeen lukemisen sijaan. Kirjoitetun reseptin tyyliin voin ja jauhot ensin sekoittamalla en saanut niitä enää liukenemaan ja paksuunnuttamaan maitoa millään. Lopputuloksena oli siis "kastike", joka muistutti ihan vain maitoa. Vetisestä valkokastikkeesta huolimatta lasagnesta tuli onneksi hyvää. Päälle ripoteltu reilu juustoraastekerros sekä lasagnelevyjen asettelun haastavaksi tekevä vuoan muoto loivat makuun vähän kasvisgratiini-tyyppistä vivahdetta. Tuleville viikoille testailtavaksi jäi vielä pino muitakin uutuuksia, kuten pekoni-sienipasta, kalakeitto sekä fetalla ja oliiveilla höystetty tomaattikastike. Toivon mukaan ainakin osa niistä vakiinnuttaa paikkansa ruokalistaltamme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti