11. elokuuta 2019

Paljonko vauvaan meni rahaa?

Koska tapoihini kuuluu kirjata joka kuukauden menot ja tulot Exceliin, päätin jo raskauden alkupuolella tehdä myös vauvaan liittyvistä kuluista oman taulukkonsa. Sen avulla olen pystynyt kartoittamaan tarkasti, minkä verran rahaa beben hankintoihin on ihan oikeasti kulunut. Laskelmaan olen kirjannut kaikki suoraan raskausaikaan, synnytykseen tai vauvan tuloon valmistautumiseen liittyvät hankinnat. Ulkopuolelle olen jättänyt ainoastaan beibin syntymän jälkeiset kulutustavaraostokset, kuten vaipat tai jälkivuotoa varten hankitut siteet. Lisäksi taulukosta puuttuvat tietysti myös sellaiset asiat, joita emme ole vielä hankkineet. Esimerkiksi syöttötuolia ei vielä ole, vaan saamme sen todennäköisesti ristiäislahjaksi. Sitterin, lelukaaren ja matkarattaiden hankkiminen saattaa niin ikään jossain kohtaa tulla ajankohtaiseksi, tai sitten ei - niitäkään meillä ei siis ainakaan vielä ole.


Lapsen saamisen hinta on aiheena mielestäni tosi mielenkiintoinen, koska vauvan tarvikkeisiin käytettävä rahasumma voi olla oikeasti melkein ihan mitä vain. Joku voi saada käytännössä kaiken ilmaiseksi tuttavilta, toinen taas ostaa kalliilla uutena niin vaunut, vaatteet kuin vaipparoskiksenkin. Meidän toimintafilosofiamme oli jotain näiden kahden ääripään väliltä. Halusimme suosia mahdollisimman paljon kierrätettyä, joten leijonanosa hankinnoista tehtiin kirpputoreilta. Uusia tarvikkeitakin kuitenkin ostettiin. Esimerkiksi turvakaukalo, kantoreppu, rintapumppu ja valtaosa omista raskausvaatteistani olivat uusia. Kelan äitiyspakkauksesta saimme myös paljon tavaraa. Lähipiirissämme ei ole vauvaperheitä, joten emme saaneet ilmaiseksi tutuilta juuri mitään, mutta vaatteita ja leluja on tullut jonkin verran lahjana. Lisäksi joitain perustarvikkeita, kuten pyyhkeitä, saimme vanhemmiltani. He maksoivat myös vauvan yhdistelmävaunut. En ole tietenkään voinut laskea saatujen lahjojen arvoa budjettiin, mutta vaunujen ostosumma on sisällytetty laskelmaan, koska niiden hinta on meillä tiedossa. Vaikka emme itse osallistuneet rattaiden kustannuksiin, summa on vauvaan käytetyn rahanmenon arvioinnin kannalta sen verran merkittävä, että olisi sitä paitsi tuntunut huijaukselta jättää se sivuun.

Kallein hankinta vauvalle olivatkin juuri nuo 170 euron yhdistelmävaunut. Muita isoja ostoksia olivat turvakaukalo (94,90€) sekä Tulan Free to Grow -kantoreppu (109,90€). Pinnasängyn saimme kahden euron suklaalevyä vastaan ilmaiseksi, samoin suurin osa pienemmistä tarvikkeista tuli huokeaan hintaan käytettyinä. Kylpyammeen, vaipparoskiksen, hoitoalustan, potan, vauvakirjan, pinnasängyn reunapehmusteen ja harsojen kaltaisiin pienempiin ostoksiin kuluikin yhteensä vain 88,14 euroa. Vauvojen vessahätäviestintään liittyvä nettikurssi kustansi 25 euroa, raskausaikana tarvitut foolihappo ja rautalisä maksoivat yhteensä 13,20 euroa ja ainoa vauvalle itse hankkimani lelu 1,50 euroa.

Vauvan vaatteisiin kulutin 138,22 euroa, kun taas omat raskausvaatteeni maksoivat 165,28 euroa - käytin siis omiin kuteisiini enemmän rahaa kuin vauvan vaatekaappiin! Aika hurjaa, mutta syynä on tietysti pitkälti se, että siinä missä vauvan vaatteista yli 90% on käytettyjä, itselleni löysin kirppareilta vain yhdet farkut ja paidan. Imetykseen liittyviin tarvikkeisiin, kuten rintsikoihin, kestoliivinsuojiin ja rintapumppuun, meni 57,68 euroa. Synnytys eli parkkimaksu plus minun ja miehen kolmen päivän perheosastolla oleilu maksoivat kokonaisuudessaan 331,40 euroa. Ostin myös kivunlievitykseen rentoutusäänitteitä sisältävän kännykkäsovelluksen hintaan 3,39 euroa. Synnytys itsessään oli siis yllättävänkin kallis kuluerä siihen nähden, että sairaalamaksua ei yleensä tule edes ajatelleeksi ja siten laskeneeksi vauvan kuluihin.

Kokonaisuudessaan vauvaa varten tekemämme hankinnat, synnytys sekä omat raskausajan tarvikkeeni maksoivat siis 1200,61 euroa. Summa kuulostaa tavallaan tosi suurelta, mutta jaoteltuja kuluja katsoessani olen kyllä tyytyväinen siihen, miten edullisesti  loppujen lopuksi selvisimme. Tuohon tonniin kun sisältyvät oikeasti ihan kaikki ostokset. Uskoisin, että monilla vauvan kokonaiskulut ovat paljon isommat - käyttäväthän jotkut jo niihin rattaisiin saman verran rahaa kuin mitä meillä meni kaikkeen aina omista raskauspöksyistäni vauvan ruokalappuun asti. Ja mahdollisia seuraavia lapsia vartenhan meillä on nyt olemassa hyvä varasto tarvikkeita. Beben sisarusten kohdalla pääsemme varmasti vielä huomattavasti edullisimmilla etukäteishankinnoilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti