30. elokuuta 2019

Viisi vinkkiä polttarijärjestelyihin

Kuten pari postausta sitten kerroin, olen mukana järjestämässä ystäväni polttareita syyskuulle. Syksy ei ehkä ole sitä tyypillisintä polttarisesonkia, mutta ajattelin silti koostaa tähän postaukseen muutaman vinkin vastaavaa suunnitteleville. Polttareiden järjestäminen on hauskaa mutta yllättävän työlästä, joten suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin.


1. Kysy morsiamen mielipidettä. Vaikka polttareiden on yleensä tarkoitus olla yllätys, ainakin jotain suuntaa-antavaa osviittaa juhlakalun toiveista on viisasta kartoittaa etukäteen. Ainakin morsiamen kanta extreme-aktiviteetteihin ja noloihin tehtäviin on syytä olla järjestelijöillä tiedossa. Me saimme morsiamelta ennakkoon listan ihmisistä, joita hän toivoo polttareihin kutsuttavan. Listassa oli myös kyseisten naisten puhelinnumerot, mikä helpotti yhteydenottoa huomattavasti, koska me kaasot emme tunteneet kuin murto-osan kutsutuista. Sen kun pistimme WhatsApp-ryhmän pystyyn ja aloimme kysellä ihmisten aikatauluista.

2. Budjetoi. Kysy hyvissä ajoin, millaisia ajatuksia osallistujilla on polttareihin käytettävästä rahasummasta. Jaa sitten potti osiin hahmottaaksesi, paljonko mihinkin osa-alueeseen (aktiviteetit, ruokailut, tila, kuljetukset, koristeet ja muu ekstra) on käytettävissä rahaa. Tätä kannattaa miettiä myös siltä kannalta, minkä arvelette olevan morsiamelle tärkeää. Haluatteko panostaa hienoon juhlatilaan? Onko morsian haaveillut benji-hypystä tai muusta hintavammasta aktiviteetista? Itse suosittelen panostamaan mieleenpainuviin aktiviteetteihin ja hyvään meininkiin - ulkoiset seikat, kuten koristeet, ovat vain kivaa ekstraa.

3. Säästä kaikesta, mistä voit. Kun isot rahareiät ovat selvillä, pohdi, miten mikäkin osa-alue hoituu mahdollisimman edullisesti mutta silti miellyttävästi. Esimerkiksi ruokailuiden suhteen kannattaa harkita, voisiko aterian tehdä yhdessä kalliin ravintolan sijaan. Kokkailu voi nimittäin olla samalla hauskaa yhteistä tekemistä. Myös aktiviteettien kohdalla voi hyvin miettiä, olisiko yhden tai kahden maksullisen hupailun lisäksi olemassa kivaa, ilmaista puuhaa. Erilaiset rastitehtävät kaupungilla ovat esimerkki klassikosta, joka kysyy enemmän viitseliäisyyttä ja mielikuvitusta kuin kahisevaa.

4. Ota selvää osallistujien mahdollisista suhteista ja kyvyistä ja hyödynnä niitä. Tämä on ehkä kaikista paras säästövinkkini. Esimerkiksi näissä ystäväni polttareissa säästämme pitkän pennin, kun ilta vietetään yhden osallistujan sukumökillä, tanssitunti saadaan tuttava-alennuksella ja kajakit melontaan tulevat kaason vanhempien yrityksen kautta ilmaiseksi. Myös polttarivieraiden omat kyvyt kannattaa tietysti valjastaa käyttöön. Parturi-kampaaja voi loihtia morsiamelle tyylikkään polttarikampauksen, taitava kotikotti pyöräyttää tarjottavia yhteiseen ruokapöytään ja musikaalinen tyyppi laulattaa polttareiden teemabiisiä.

5. Jaa vastuualueita. Etenkin isommalla porukalla kannattaa pyrkiä levittämään järjestelyvastuuta muillekin kuin vain kaasoille. Kaikkien osallistujien ei myöskään tarvitse vaivata päätään koko päivän kululla, vaan joku voi keskittyä polttaritehtävien suunnitteluun, toinen miettiä morsiussaunaperinteitä ja kolmas kehitellä asun morsiamelle. Yhdessä suunnittelu on myös hyvä keino tutustuttaa toisilleen entuudestaan tuntemattomat polttarivieraat toisiinsa jo ennen kemuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti