17. marraskuuta 2018

Parisuhteen hoitaminen kannattaa


Seurakunnassamme järjestetään aina silloin tällöin parisuhteeseen keskittyneitä iltapäiviä, joilla olemme käyneet monesti. Tänään oli taas sellainen, ja pääsimme pitkästä aikaa osallistumaan. Aiheena oli "rakastumisesta rakkauteen", ja luennolla käytiin yleisellä tasolla läpi parisuhteen keskeisiä rakennustekijöitä sekä riskejä.

En voi muuta kuin suositella erilaisia parisuhdeluentoja ja -kursseja kaikille! Me olemme vasta kahden ja puolen vuoden mittaisesta avioliittotaipaleestamme huolimatta käyneet jo useammilla. Toissa kesänä olimme mieheni kanssa Pieksämäellä Paremman avioliiton perheleirillä. Saimme leirin häälahjaksi vanhemmiltani, jotka ovat olleet aikaisemmin siellä useana vuotena. Olen itsekin ollut lapsena muutamaan otteeseen perheleirin lastenleirillä, joten paikka oli entuudestaan hyvin tuttu. Laadukkaan opetuksen lisäksi parasta leirillä olivat ryhmäkeskustelut, joissa aiheista juteltiin yhdessä kumppanin ja parin muun pariskunnan kanssa. Vertaistuki ja oivaltavat keskustelukysymykset todella tukivat opetettujen asioiden sisäistämistä ja harjoittelua käytännössä.

Parisuhteen hoitaminen ja varsinkin tällaisilla luennoilla, leireillä ynnä muilla käyminen tuntuu ihmisten mielissä yhdistyvän helposti parisuhdeongelmiin. Miksi ne muuten sinne lähtisivät, kuin pakon edessä kriisiytynyttä tilannettaan setvimään? Tällainen ajattelu on kuitenkin mielestäni ihan nurinkurista. Parisuhteet harvoin muuttuvat kuin taikaiskusta täydellisestä onnesta eron partaalla roikkumiseksi: päinvastoin, muutokset tapahtuvat usein hitaasti liukumalla, jolloin suuntaa ei tajuta korjata ajoissa ja lopulta "kasvetaan erilleen". Siksi suhteen vaaliminen, kumppanin kanssa ajan viettäminen ja syvempi pohdinta parisuhteen tilasta säännöllisin väliajoin on todella tärkeää.

Arjessa sitä helposti vain rullaillaan eteenpäin, joten ainakin meille selkeästi erilliset parisuhdekeskusteluille varatut tilaisuudet sopivat paremmin. Parisuhdeleirit ja -tapahtumat eivät myöskään ole pelkästään sitä tavallista keskustelua, mitä voisi tehdä kotonakin, vaan luennoilta saa aivan uusia työkaluja ja oivalluksia, joiden avulla ymmärtää toista ja hoitaa suhdetta paremmin.

Parisuhdevinkkejä ei siis kannata tyytyä pyytämään muilta ihmisiltä vain polttareissa, vaan tukeutua tutkitusti toimiviin menetelmiin ja vertaistukeen jatkuvasti pitkin yhteistä taivalta. Osallistumista varten ei tarvitse - eikä kannata - odotella ongelmia, vaan parasta on vaalia omaa suhdetta alusta alkaen, jo silloin, kun ruusunpunaiset silmälasit vielä keikkuvat nenällä.  Toisaalta leireiltä ja tapahtumista saa uutta irti, vaikka yhdessä oltaisiin oltu jo kauankin. Kannattaa siis ehdottomasti lähteä mukaan, jos yhtään kiinnostaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti