10. marraskuuta 2018

Vaihda affirmaatio ja self help rukoiluun ja Jumalaan luottamiseen


Seuraan muutamia hyvinvointiin keskittyneitä blogeja ja YouTuben "hippikanavia", joissa kannustetaan raakaravintoon tai veganismiin ja puhutaan affirmoinnista ja intuitiosta. Pidän monista kanavien ajatuksista: itsensä rakastamisesta, henkisestä kasvusta ja hyvinvointiin tähtäämisestä. Suhtaudun videoihin ja teksteihin kuitenkin suurella varauksella. Vaikka katselen ja luen niitä, ne eivät totisesti välitä mitenkään ongelmatonta maailmankuvaa, varsinkaan kristityn näkövinkkelistä. Osan videoista ja teksteistä skippaan suosiolla kokonaan.

Tällaisessa yleismaailmallisessa hengellisyydessä on nimittäin mielestäni aika moni asia vinossa. Hyvinvointi-, self help- ja affirmaatioideologioissa ovat ikään kuin menneet puurot ja vellit sekaisin. Ne ovat kääntäneet kristinuskon sijasta ajatuksensa ja turvansa jonkin yleisen jumaluuden kunnioittamiseen, universumiin luottamiseen tai jopa minäkeskeiseen "löydät kaikki vastaukset itsestäsi" -ajattelumalliin. En tarkoituksella linkkaa tai mainitse tässä mitään esimerkkejä sisällöstä, johon viittaan, sillä en halua kannustaa ketään niiden pariin imemään itseensä osin jopa varsin haitallisia ajattelumalleja.

Vaikka kanavien markkinoimat ideat ovat joiltain osin ihan hyviä, niistä puhutaan mielestäni väärillä termeillä ja väärästä arvoperustasta käsin. "Henkisyys" ja yleiset hyvinvoinnin ajattelumallit ovat minun näkökulmastani menneet metsään siinä, että ne erehtyvät sekoittamaan Jumalan voiman johonkin muuhun. Kun elämä näyttää järjestyvän kuin itsestään tai meille tulee vahva tunne siitä, mitä seuraavaksi tulisi tehdä, kyse ei ole intuitiosta tai kohtalosta vaan Jumalan johdatuksesta. Samoin positiivisten mantrojen hokeminen oman pään sisässä näyttäytyy mielestäni kovin puolivillaisena siihen nähden, mikä ajatusten todellinen potentiaali voisi olla: aidon Jumalan puoleen kääntyvä rukous.

Emme voi auttaa itse itseämme. Erilaisen ja monenkirjavan self helpin sijaan toivoisin yhä useamman löytävän tiensä Jeesuksen läheisyyteen. Uskon, että Jumalasta löytyy paras muutosvoima ja apu jokaiseen tilanteeseen. Hän on myöskin kestävämpi itsensä rakastamisen, henkisen kasvun ja hyvinvoinnin lähde kuin yksikään YouTube-kanava tai blogiteksti. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti