19. marraskuuta 2018

Totuus ei ole suhteellista

Nykyisin tuntuu olevan vahvassa suosiossa ajatus siitä, että totuus on suhteellista, jokainen saa uskoa mihin haluaa ja liian jyrkkiä totuuslausahduksia ei kannata edes lausua ääneen. Minulla nousee väkisinkin savu korvista, kun kuulen sanottava "mutta tämä on vain minun totuuteni". Mielipiteitä voi olla monia, mutta totuus on vain yksi.

Moninaisen totuuden harha on oikeastaan aika omituinen. Toki joissain asioissa mikä tahansa mielipide voi olla ihan yhtä validi ja todellinen: onko kiisseli hyvää vai pahaa, onko punainen kivempi väri kuin vihreä ja onko sinun unelma-alasi kiinnostavampi kuin minun. Mutta kun puhutaan esimerkiksi uskonnosta, fakta on, että ne kaikki eivät voi pitää samaan aikaan paikkaansa. Vaikka minä uskoisin Jeesukseen ja sinä seuraisit islamia, kaksi toisensa poissulkevaa totuusväittämää eivät ole mahdollisia yhtäaikaisesti. Jompikumpi meistä on siis väärässä; jommankumman meistä ajattelemaa taivasta tai kuolemanjälkeistä elämää ei tapahdukaan. Tai vaikka minä olisin kristitty ja sinä ateisti, ei ole mahdollista, että Jumala sekä on että ei ole olemassa.


Totuus ei myöskään ole suhteellista. Totuus vain on. Meille ei tapahdu asioita sen mukaan, mihin uskomme, vaan sen mukaan, miten asiat nyt vain tässä universumissamme ovat. Vaikka se ei ole kivaa ja välttämätä sovi yhteen kaikkien elämänkatsomusten tasa-arvon idean kanssa, joku on väkisinkin väärässä.

Tietysti siinä mielessä ajatus totuuden suhteellisuuden taustalla on ihan jalo, että usein tällaisen totuuden vääristelyn ideana on varmistaa kaikkien ideologioiden yhtäläinen asema. Pitää paikkansa, että emme voi todistaa sataprosenttisesti tiettyä uskontoa tai ajattelutapaa oikeaksi. Siksi pitäisi olla itsestäänselvyys, että jokainen saa uskoa mihin haluaa. Uskonnon- tai mielipiteenvapaus ei kuitenkaan liity totuuteen millään lailla. Vaikka emme tietäisi, mikä mielipiteistä on oikea, se ei tarkoita, että ne kaikki olisivat.

Sanotaan siis mieluummin rohkeasti, että totuus on totuus ja elää niin sanotusti omaa elämäänsä riippumatta meidän mielipiteistämme. Jokainen saa ajatella omalla tavallaan, mutta totuutta se ei muuta tai monista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti