Olen aina ollut enemmänkin iltatorkkuja kuin aamunukkuja. Jos illalla ei ole mitään erikoista menoa, menen mielelläni nukkumaan viimeistään yhdeltätoista. Meillä kummallakaan ei ole pitkään aikaan ollut pakollista puoli seitsemän herätystä tai tasan kahdeksalta alkavaa työpäivää, joten unta on tullut luonnostaan hieman enemmän.
Pitkään menimme nukkumaan aikaisin emmekä välttämättä laittaneet aamuksi ollenkaan herätyskelloa, jolloin unta kertyi kuin itsestään helposti yli yhdeksänkin tuntia. Siinä ei tietenkään ole mitään vikaa, mutta aloimme miettiä, riittäisikö vähän vähempikin. Kuinka monta tuntia olisi todella se optimaalinen unimäärä, jolla pysyisi virkeänä, mutta jonka nukkumalla aikaa ei menisi "hukkaan" liialliseen nukkumiseen? Koska jos kymmenen ja kahdeksan tunnin unien välillä ei ole mitään hyvinvointiin heijastuvaa eroavaisuutta, tietenkin ne kaksi tuntia käyttää mieluummin johonkin mukavaan puuhasteluun kuin nukkumiseen.
Aloitimme kahden viikon jaksolla, jonka ajan nukuimme seitsemän tuntia joka yö. Se tuntui kuitenkin liian vähäiseltä: aamulla kuuden aikoihin ylös noustessa väsymys kalvoi päässä ja päiväsaikaan pitkiä aikoja paikallaan istuessani huomasin silmieni lupsuvan. Pidensimme uniajan taas kahdeksi viikoksi seitsemään ja puoleen tuntiin, mutta sekään ei vielä tarjonnut optimaalisen virkeää ja hyvää oloa. Nyt olemme nukkuneet tasan kahdeksan tuntia yössä jo puolisen vuotta, ja koen, että tämä on juuri hyvä määrä. Olen yhtä pirteä kuin pidemmilläkin unilla, eikä aikaa kulu turhaan nukkumiseen. Säännöllinen rutiini on myös mielestäni tosi toimiva ratkaisu. Vaikka menemme toki välillä eri aikoihin nukkumaan, on kiva, että tuntimäärällisesti uneen ei tule heittelyitä.
Monilla unen määrää säätelee toki jokin muu kuin tietoinen päätös, esimerkiksi illalla tietokoneen ääressä vietetyt tunnit, venyvät nukkumaanmenoajat sekä aamun pakolliset aikaiset herätykset. Jos on varaa valita, suosittelen kuitenkin kaikkia kokeilemaan ja etsimään sopivaa unen määrää. Se on kuitenkin kaikilla vähän yksilöllinen. Vaikka olisi tottunut nukkumaan tietyn verran ja kokisi olonsa ihan hyväksi, kenties toimintakyky olisi pidemmillä unilla parempi tai vähemmälläkin nukkumisella yhtä hyvä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti