7. kesäkuuta 2019

Shoppailureissu ja ajatuksia pukeutumisesta

Kävin keskiviikkona äidin ja siskon kanssa ostoskeskuksessa shoppailukierroksella. Reissu oli osaltani oikein tuottoisa ja sai minut pohtimaan taas hieman vaatteisiin ja kuluttamiseen liittyviä teemoja. Raskausaikana ja tulevan imetyksen myötä vaatteita katsoo ihan eri silmin kuin aiemmin. Oli hassua pyöriä äidin ja siskon perässä normiosastoilla, kun nyt raskaana ollessa olen tottunut käymään läpi sen ainoan raskausvaateosaston henkkamaukalta ja ohittamaan automaattisesti normihyllyt. Nyt suuntasin kuitenkin tarkoituksella tavallisille osastoille, koska halusin löytää mekon, jota voisi käyttää paitsi nyt raskausaikana, myös imettäessä ja jopa tulevina kesinä ilman vauva-ajan rajoitteita. Kunhan helma oli riittävän pitkä, kangas joustava ja koko tavallista muutaman pykälän suurempi, myös tavallisilta osastoilta löytyi yllättävän hyvin vaatteita, jotka mahtuivat mahan kanssa.

Ostin itse itselleni paketillisen alushousuja, mutta loput ostokseni äiti halusi ihanana maksaa puolestani. Sain Gina Tricotista mukavaa puuvillamatriaalia olevan mekon, jossa on rento hengailla nyt kesän lämpiminä päivinä. Jäljellä oli ainoastaan koot XS ja XL, mutta yllätyksekseni XL ei ollut yhtään hullumman näköinen. Iso koko sai helman ulottumaan riittävän pitkälle mahasta huolimatta, ja koska olkaimet ovat säädettävät, rinnusta ei silti jäänyt turhan alhaalle. Etuosan solmuyksityiskohta tekee myös imettämisestä superhelppoa, joten aion luultavasti käyttää mekkoa vielä vauvan synnyttyäkin, vaikka se saattaakin jäädä isosta koosta johtuen vähän teltaksi mahan kutistuessa.  Toinen äidin minulle ostama mekko on Mamalicious-merkkiä, josta olen kuullut todella paljon hyvää.  Vaaleansininen, erittäin mukavaa ja joustavaa kangasta oleva mekko toimii nyt kesällä mahan kanssa, mutta koska kyseessä on imetysvaate, voin käyttää sitä vaikka koko vauvavuoden. Koska malli on neutraali ja istuva, mekko toimii varmasti mainiosti syksyn ja talvenkin tullen paksujen sukkahousujen ja neuletakin kanssa. Mekkojen lisäksi äiti kustansi minulle vielä kaksi hiusdonitsiakin. Olen jo pitkään halunnut kokeilla niitä, ja nyt kesällä on hyvä tilaisuus pitää tukkaa kiinni, kun ei ole pipoa häiritsemässä hiustyylejä.


Olen jo vuosia shoppaillut vaatteita todella harvoin. Miehen kanssa piipahdamme säännöllisesti kirpputoreilla, ja jos minulla on jokin tarve mielessä, vilkaisen yleensä myös vaaterekkejä. "Tavallisissa" vaatekaupoissa en kuitenkaan käy kuin todella satunnaisesti, yleensä juurikin äidin ja siskoni kanssa. Nyt raskausaikana vaateostoksia on kuitenkin tullut tehtyä huomattavasti normaalia enemmän, koska tarve hankinnoille on ollut kasvavan mahan kanssa tietysti ihan eri luokkaa kuin tavallisessa arjessa. Kevään mittaa raskausvaateosastojen kiertely on ollut tyypillinen aktiviteetti vauvaa odottavan parhaan ystäväni kanssa.

Kirjoitin raskausajan pukeutumisesta tarkemmin tässä postauksessa. Lisäksi ostin toukokuussa itselleni kesää varten shortsit. Iloisena päivityksenä kerrottakoon myös, että postauksessa kertomani vikahankinta eli liian suuret Lidlin raskausfarkut ovat kuin ovatkin nyt raskausviikkojen kartuttua käyttökelpoiset. Vähemmän kivana juttuna täytyy kuitenkin sanoa, etten juuri voi suositella H&M:n raskausvaatteita laadun puolesta. Edellisen postauksen kuvassa näkyvään tummanvihreään raitapaitaan tuli reikä kainalosaumaan jo ensimmäisessä pesussa, ja myös erään toisen paidan ohut kangas on rispaantunut lähes reiälle kainalosta. Reiän paikka ei onneksi ole näkyvä eikä siten haittaa käyttöä, mutta eipä laadulle silti voi näiden kokemusten perusteella hurrata. Vaikka raskaus kestää vain vähän aikaa, vaatteita tulee kuitenkin käytettyä usein, ja ainakin itse haluan säästää ne mahdollisia tulevia raskausaikoja varten. Huono laatu ei siis todellakaan ole ok, ei edes raskausvaatteissa.

Vaikka raskauden jälkeen maha toivon mukaan häviää ja mahdun vanhoihin vaatteisiini, imetys asettaa haasteita pukeutumiseen vielä pitkälle tulevaisuuteen. Minulla on valmiina muutama imetykseen soveltuva paita, ja onneksi alaosiin imetys ei vaikuta. Pahoin kuitenkin pelkään, että suurin osa normivaatteistani on aika mahdottomia näppärän ja sujuvan imetyksen näkökulmasta. Toisaalta nyt raskausaikana on mielestäni ollut aika kivaakin tottua siihen, että vaatevalikoima on hyvin rajattu. Ison valikoiman pläräämisen sijaan minulla on joka päivä ylläni farkut ja joku muutamasta puhtaana olevasta paitavaihtoehdosta. Samat hyväksi havaitut yhdistelmät toistuvat päivästä toiseen, mutta vaatteita on kuitenkin sen verran, että kykenen pukeutumaan säänmukaisesti. Toki pienen valikoiman mukavuuteen voi vaikuttaa sekin, että kaikki raskausvaatteet on ostettu lähikuukausina. Ne vastaavat hyvin tämänhetkistä makuani, enkä ole ehtinyt kyllästyä niihin.


Olen joka tapauksessa ajatellut, että jahka selviän raskaus- ja imetysvaatteiden aikakaudesta, haluaisin muokata vaatekaappiani. Esittelin viime vuoden puolella täällä blogissa koko vaatekokoelmani, ja kuten tuosta postauksesta kävi ilmi, suurin osa kuteistani on todella vanhoja. Minulla on reilusti vaatteita, liikaakin, ja iso osa on siskoni perintöä tai muuten vain viidestä kahdeksaan vuotta vanhoja. Valtaosassa ei ole mitään varsinaista vikaa, joten en oikein osaa luopua niistä, mutta hyvin monia käytän harvakseltaan, koska ne eivät sitten myöskään ole ihan omaa tyyliäni. Lisäksi vanhoista ja jo vähän repsahtaneista vaatteista on vaikea luopua, koska läheskään kaikki eivät ole enää priimaa kirppiskamaa.

Nyt olen kuitenkin miettinyt, että voisin vallan mainiosti karsia vaatteitani rohkeammalla kädellä. Aiemmin pelkonani on ollut se, etten halua ostaa tilalle uutta - mitä jos kaipaankin enemmän valinnanvaraa ja vanhat vaatteeni ovat siinä kohtaa jo kierrätyksessä? Saako karsiminen vaatekokoelmani tuntumaan vain entistäkin huonommin minulle sopivalta, jos en saa tilalle niitä uusia, kivempia kuteita? Toisaalta kuitenkin pidän monista vaatteistani, joten en usko, että vähälle käytölle jääneiden poisto jäisi tosipaikan tullen harmittamaan. Kirpputoreilta on myös mahdollista löytää edullisesti uusia suosikkeja. Pitää vain olla tarkkana, ettei sorru ostamaan "ihan ookoo"-fiiliksen herättäviä vaatteita. Ainakin itse teen kirpputorilla helpommin ostopäätöksen, jos vaate on ihan kiva ja sopivan kokoinen, koska kirppareilla hinta on halpa, valikoima niin paljon rajatumpi ja ylipäätään toivotun tuotteen löytäminen yleensä mutkien takana. Kyseinen toiminta ei kuitenkaan palvele nimenomaan minunnäköiseni vaatekaapin rakentamista.

Saa siis nähdä, mihin suuntaan pukeutumiseni lähtee kehittymään. Pukeutuminen on minulle perusarjessa varsin toissijainen seikka enkä kiinnitä siihen kovinkaan paljon huomiota, mutta sitten välillä kaipuu erilaiseen lookkiin ja tuoreempiin vaatteisiin nostaa päätään. Toisaalta ulkonäkö ei ole minulle järin tärkeää, joten en tiedä, onko ihan ookoo -kuteisiin tyytyminen niin kovin suuri uhraus. Ainakaan mitään yletöntä shoppailua vaativaa uudistusta en tahdo siitä yli pääsemiseksi suorittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti