11. lokakuuta 2018

Edullista arkiruokaa: meidän ruokafiolosofiamme

Tänään ajattelin kertoa vähän siitä, millaiset rutiinit meillä on kaupassa käynnin, ruoanlaiton ja ylipäätään syömisen suhteen. Ruoanlaitto ja syöminen ovat siitä hauskoja juttuja, että niitä tekevät kaikki, mutta silti eri perheissä on tosi erilaisia tapoja ja käytäntöjä sen suhteen, miten arjen ruokahuollon pyörittäminen on organisoitu.
Punajuuri-fetapasta

Me käymme kaupassa 2-3 kertaa viikossa ja ostamme joka kauppareissulla ainekset kahteen lämpimään ruokaan, joita syömme useamman päivän. Päätämme aina jo kaupassa, mitkä ruoat aiomme valmistaa, ja ostamme tarvittavat ainekset niihin: meillä siis jää hyvin harvoin mitään aineksia käyttämättä. Mietin myös yleensä jo kaupassa, miten jääkaapin mahdollisia ylimääräisiä aineksia voisi hyödyntää. Jos esimerkiksi ostamme ison parsakaalin sosekeittoa varten, suunnittelen jo valmiiksi, voisiko yli jäävän osuuden hyödyntää vaikkapa tonnikalapastassa.

Keittiössämme käytettävistä proteiininlähteistä yleisin on perinteinen jauheliha. Lisäksi käytämme tonnikalaa, juustoja, papuja tai linssejä sekä kanaa. Perus ohjenuorana pyrin siihen, että joko lounas tai päivällinen on aina kasvis- tai kalaruoka. Kun hankkii aina lihaa ostaessaan ainekset myös yhteen lihattomaan vaihtoehtoon, tulee kätevästi säädeltyä liikaa lihan kulutusta. Kokkaan hyvin harvoin täysin minkään valmiin reseptin mukaan, vaikka etsin kyllä netistä inspiraatiota uusiin ruokalajeihin. Useimmiten yhdistelen useampaa eri reseptiä ja valikoin niistä kokonaisuuden, joka tuntuu helpoimmalta valmistaa ja jonka ainekset sopivat omaan ruuanlaittoomme.

Muita tärkeitä kriteereitä meille ovat ruoan edullinen hinta, simppeli valmistettavuus sekä se, että ruokaa on mahdollista tehdä kerralla suurempi satsi ja jemmata jääkaapissa muutamia päiviä ilman pilaantumista. En jaksa olla kokkaamassa joka päivä enkä ikinä tee vain yhden aterian verran ruokaa kerralla. Lisäksi olen superlaiska tekemään lämpimän ruoan kylkeen salaatteja tai muita vihreitä viritelmiä, joten yritän yleensä sisällyttää vihanneksia itse ruoan joukkoon. Esimerkiksi raastettua porkkanaa tai kesäkurpitsaa saa kätevästi tungettua melkein minkä tahansa ruoan sekaan.
Kurpitsasosekeittoa, seesaminsiemeniä ja croissant

Aamu- ja iltapaloissa olemme tosi tylsää sakkia, koska ne toistuvat ruokavaliossamme joka päivä lähes samanlaisina. Aamupalan valmistus on muotoutunut jo varsinaiseksi rutiiniksi: minä teen meille molemmille leivät juustolla ja kurkulla, kun taas mies keittää pikapuuron, jonka syömme hillolla ja maitotilkalla höystettynä. Aamiaisen leipälajiketta sentään vaihtelemme tumman rusileivän, juustosämpylöiden sekä kauratyynyjen välillä. Säilytämme leivät pakastimessa, joten ne eivät pääse koskaan vanhentumaan tai kuivahtamaan. Iltapalaksi syömme joka päivä luonnonjogurttia myslin kanssa, mutta leivissä meillä on kaksi vaihtoehtoa: joko paahto- tai näkkileipää. Muita välipaloja tulee syötyä harvoin, mutta kaapissa on yleensä aina jotakin hedelmää sekä riisikakkuja ja muita pitkään säilyviä kuivaruokia.

Herkuttelua meillä harrastetaan oikeastaan päivittäin. Juomme lämpimän ruoan päälle kerran päivässä teetä, ja teekupillisen kanssa syömme aina jotain pientä makeaa: välillä pari karkkia tai keksin, välillä joitain isompaa kuten jäätelön. Lisäksi syömme noin kerran kuussa ulkona tai tilaamme ruokaa kotiin. Yleensä kyseessä on hampurilaisateria, joskus pizza tai kebab.
Kanakastiketta ja riisiä

Ylipäätään koen, että suunnitelmallisuus ja tuttu rutiini keittiössä ja kauppareissuilla helpottavat arkea todella paljon. Toki satunnaisesti saatamme poiketa kaavasta ja tehdä vaikka munakasta iltapalaksi, mutta kaupasta ostamme kyllä todella harvoin mitään sellaista, mikä ei kuuluisi joko kahteen valitsemaamme arkiruokaan tai tavallisiin aamu- ja iltapalatarvikkeisiimme. On kätevää, kun ruoasta ei tule turhaa hävikkiä, ja tarkka suunnittelu säästää myös rahaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti