3. lokakuuta 2018

Luonnonkosmetiikkaan siirtyminen ja mielipiteeni muutamasta edullisesta luonnonkosmetiikan perustuotteesta

Luonnonkosmetiikka on tällä hetkellä todella pinnalla, ja monet tuntuvat siirtyvän entistä enemmän luonnollisen kosmetiikan käyttäjiksi. Itse olen pyrkinyt viimeisen vuoden aikana vähitellen samaan. Käytän melko vähän kosmetiikkaa, joten siirtymä on ollut hidas: monet käyttämäni tuotteet ovat edelleen ihan "normaalia" kosmetiikkaa. En myöskään ole luonnollistumisessani mitenkään ehdoton. Tavoitteeni ei ole sataprosenttisen luonnollinen kosmetiikkahylly, vaan erilaisiin vaihtoehtoihin tutustuminen ja vähitellen luonnollisempaan suuntaan siirtyminen sellaisten tuotteiden kohdalla, joista löydän hyvän ja halvan luonnonkosmetiikan vaihtoehdon.  Jos joku taviskosmetiikan tuote on selvästi toimivampi kuin luonnolliset vastikkeensa, voin kyllä pitäytyä siinä.

Olen tästä huolimatta kuitenkin nauttinut todella paljon luonnonkosmetiikkaan tutustumisesta ja uusien tuotteiden testailusta. Eettisyyden ja luonnonmukaisuuden lisäksi minulle tärkeä kriteeri kosmetiikkaostoksilla on hinta. Mielestäni edulliset tuotteet ovat usein ihan yhtä hyviä kuin kalliimmat kilpailijansakin, joten en halua tuhlata turhaan hintavampiin puteleihin. Lisäksi kosmetiikka edustaa minulle tietynlaista ylimääräistä "erityisjuttua", joten koska vaikkapa misellivesi ei ole mikään pakollinen välttämättömyys, en halua käyttää siihen suurta summaa rahaa. Luonnonkosmetiikkahan on usein hieman markettien halvimpia purkkeja kalliimpaa jo ihan ainesosiensa puolesta, mutta onneksi luonnolliselta puoleltakin löytyy edullisempia merkkejä. Itse olen testaillut esimerkiksi Urtekramia ja Laveraa, joita löytyy kätevästi markettienkin kosmetiikkaosastoilta.


Käytin ennen kallista kampaamoshampoota, koska hiukseni rasvoittuvat todella nopeasti. En halua pestä niitä joka päivä, mutten myöskään halua, että toisena päivänä rasva valuu pitkin hiuksia ja joudun suihkuttamaan tukkaan pullollisen kuivashampoota näyttääkseni siedettävältä. Olinkin vähän skeptinen luonnonkosmetiikan shampoita kohtaan, koska epäilin, etteivät ne pitäisi hiuksiani riittävä puhtaina. Mutta kuinka ollakaan, tein itse asiassa parhaan luonnonkosmetiikkalöytöni nimenomaan shampoo-osastolta! Laveran Freshness&Balance -shampoo on tarkoitettu nimenomaan rasvoittuville hiuksille, ja se on puhdistanut hiukseni aivan yhtä hyvin kuin aiemmat kalliit kampaamoshampoonikin. Hintakin on varsin edullinen, joten olen tosi iloinen tästä löydöstäni.

Laveran rasvoittuvien hiusten shampoota ei valitettavasti myydä ihan niin laajalti marketeissa kuin merkin joitain muita shampoita, joten ensimmäisen pullon käytettyäni ostin tilalle Urtekramin hennoille hiuksille tarkoitetun rosmariinishampoon. Se on ollut ihan ookoo, mutta kuitenkin pesuteholtaan selvästi Laveraa heikompi. En myöskään ole huomannut mitään tuuheuttavaa vaikutusta, vaikka omat hiukseni ovat nimenomaan hennot. Toisaalta, mikään muukaan hentojen hiusten tuuheuttava tuote ei ole mielestäni saanut aikaan mitään näkyviä vaikutuksia tukan lättänyyteen, joten en ehkä ole paras henkilö arvioimaan kyseistä ominaisuutta. Kun saan tämän pullollisen käytettyä, aion joka tapauksessa siirtyä takaisin Laveraan.

Hoitoaineena minulla on käytössä niin ikään Urtekramin tuote, nimittäin uudistava aloe vera -hoitoaine. Olen aikaisemmin käyttänyt markettien tavallisia, silikoneja ja muita "pahiksia" sisältäviä hoitoaineita, joten aluksi luonnonkosmetiikkaversion erilainen tunne hiuksissa vähän häiritsi. Olen tottunut silikonien siloittavaan vaikutukseen, joten Urtekramin hoitoaine ei tee tukkaa ihan yhtä helposti kammattavaksi kuin normikosmetiikan tuotteet. Aloe veran haju on myös aika voimakas, ja aluksi se häiritsi, mutta nyt useamman käyttökerran jälkeen olen tottunut tuoksuun. Kaiken kaikkiaan hoitoaine on kuitenkin ihan jees ja vaikuttaa hoitavan hiuksia hyvin. Aion kuitenkin ehkä seuraavaksi kokeilla jotain muuta, vaikka Urtekram ajaakin asiansa.


Hiustuotteiden lisäksi omistan kaksi muuta luonnonkosmetiikkatuotetta: Mossan vadelmamiselliveden ja Organic Shopin mango-vartalokuorinnan. Sain molemmat lahjaksi siskoltani. Mossan miselliveteen olin tutustunut muiden arvosteluja lukemalla ja halusin kokeilla, miten miselliveden kaltainen monitoimituote toimisi ihonpuhdistuksessa. Vedellä läträäminen ja varsinaisen puhdistustuotteen käyttäminen on mielestäni aina ollut jotenkin ärsyttävää. Vettä valuu kaulaa pitkin paidan sisään, hiuspannasta huolimatta tukkakin usein vähän kastuu ja ylipäätään vesipesu tuntuu väsyneenä kauhean vaivalloiselta. Koska en nykyään meikkaa juuri koskaan, misellivedellä kostutetulla vanulapulla pyyhkiminen riittää mielestäni puhdistamaan ihoni riittävän hyvin iltaisin.

Olenkin ollut oikein tyytyväinen Mossan miselliveteen, ja  pullo alkaa olla nyt lopuillaan. Seuraavaksi misellivedeksi päädyin kuitenkin ostamaan normikosmetiikan puolelta Lumenen Klasikko-sarjan perusmiselliveden. Se oli selkeästi Mossaa halvempi, ja koska en ole ikinä käyttänyt muita misellivesiä, halusin ottaa testiin jonkin muunkin tuotteen ennen Mossaan jämähtämistä. Lumene mainostaa tuotetta yli 80% luonnolliseksi, ja vaikka se ei tietenkään ole sama asia kuin sertifioitu luonnonkosmetiikka, päädyin kelpuuttamaan putelin ostoskoriini.

Organic Shopin vartalokuorintaan olen myös ollut tosi tyytyväinen. Koostumus on miellyttävä, rakeet sopivan kokoisia ja teho ainakin omalle iholleni sopivan hellävarainen mutta silti tehokas. Parasta tuotteessa on ehdottomasti sen huumaava mangon tuoksu. En pidä liian voimakkaista tuoksuista sellaisessa kosmetiikassa, joka jää iholle "haisemaan", mutta suihkuhetken verran on ihana hemmotella itseä herkullisilla tuoksuilla.

Pienin askelin kohti luonnollisempaa kosmetiikkakokoelmaa siis mennään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti